Διδάκτωρ Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας – Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τίτλος ερευνητικής πρότασης: «Η διακίνηση και η πρόσληψη του ελληνικού δημώδους χειρογράφου και βιβλίου στην Ευρώπη κατά την Υστερομεσαιωνική περίοδο και την Αναγέννηση (13ος-17ος αιώνας)»
ΒιογραφικόΔημοσιεύσεις
Η Όλγα Γκιουλέκα (1994) είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2019 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία με βαθμό Άριστα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2023 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή, «Μάρκος Δεφαράνας. Το έργο. Κριτική έκδοση με εισαγωγή και σχόλια» (βαθμός: Άριστα), και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για την εκπόνησή της είχε την τιμή να λάβει από το 2020 έως το 2023 την υποτροφία «Εμμανουήλ Ροΐδη» της Ακαδημίας Αθηνών. Από τις αρχές του 2024 είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκή συνεργάτις του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στη μελέτη των έργων της μεταβυζαντινής/ πρώιμης νεοελληνικής γραμματείας. Μελετά, κυρίως, τα ζητήματα της παράδοσης, πρόσληψης και έκδοσης των μεταβυζαντινών/ πρώιμων νεοελληνικών κειμένων, όπως επίσης και τις πηγές τους και τη σύνδεσή τους με τη βυζαντινή και τη δυτική μεσαιωνική και αναγεννησιακή γραμματεία. Γνωρίζει Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά και έχει άριστες γνώσεις της ελληνικής, λατινικής και ιταλικής παλαιογραφίας. Έχει παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνάς της σε διεθνή συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και τόμους συνεδρίων.
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις
2023 (σε συνεργασία με τον Δ. Σ. Γεωργακόπουλο), «Η “Θυσία του Αβραάμ” στα Ἄνθη Νοητά του Καισάριου Δαπόντε. Ένας ακόμη συνειδητός ανταγωνισμός». Κυπριακή Εστία 10 (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023) 63-72.
2023 (Forthcoming in 2024), «Η “Θυσία του Ιεφθάε” του Κωνσταντίνου Καισάριου Δαπόντε και η κρητική “Θυσία του Αβραάμ”: δύο έργα αντίθετα ή/ και παράλληλα;» στα Πρακτικά του 7ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών: Zoom in and focus on Modern Hellenism: texts, images, objects, histories.
2023 (Forthcoming in 2024), «Νέα στοιχεία για την πρόσληψη των “Λόγων Διδακτικών” του Στέφανου Σαχλίκη και Μαρίνου Φαλιέρου στους “Λόγους Διδακτικούς” του Μάρκου Δεφαράνα», στα Πρακτικά του 13ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (Άγιος Νικόλαος, 5-9/10/2022).
2022 (Forthcoming in 2024/5), «Οι “Λόγοι Διδακτικοί” του Μάρκου Δεφαράνα: Νέα ζητήματα και Προσεγγίσεις» στα Πρακτικά του Α΄ Συνεδρίου Νέων Ερευνητών Νεοελληνικών Σπουδών: Νέες Προσεγγίσεις στις Νεοελληνικές Σπουδές.
Ανακοινώσεις σε συνέδρια (ενδεικτικά)
«Όψεις της Βιβλικής Βίας στον Καθρέφτη Γυναικών του Καισάριου Δαπόντε» στο 17ο Διεθνές Συνέδριο Νέων Ελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών, διοργ. Τμήμα Φιλολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (24-26/11/2023).
«Όψεις της βυζαντινής αγιολογικής παράδοσης στα Ἄνθη Νοητά του Καισάριου Δαπόντε: η περίπτωση του Μαρτυρίου του Αγίου Νικηφόρου (BHG 1331-1334d)» στο 4η (11η) Ευρωπαϊκή Συνάντηση Ελλήνων Βυζαντινολόγων, διοργ. Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (27-30/09/2023).
«Η Θυσία του Ιεφθάε του Κωνσταντίνου Καισάριου Δαπόντε και η κρητική Θυσία του Αβραάμ: δύο έργα αντίθετα ή/ και παράλληλα;» στο 7ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, διοργ. Τμήμα Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (11-14/09/2023).
«Μία αδιερεύνητη πηγή του Κρητικού Πολέμου του Άνθιμου Ακάκιου Διακρούση» στο Β΄ Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Πατρών (11-13/11/2022).
«Νέα στοιχεία για την πρόσληψη των λόγων διδακτικών του Στέφανου Σαχλίκη και του Μαρίνου Φαλιέρου στους Λόγους Διδακτικούς του Μάρκου Δεφαράνα», στο 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, διοργ. Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (5-9/10/2022).
«Οι Λόγοι Διδακτικοί του Μάρκου Δεφαράνα: Νέα ζητήματα και προσεγγίσεις» στο Α΄ Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Επιστημόνων Νεοελληνικών Σπουδών, διοργ. Ευρωπαική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (9-10/09/2022).