Παράλληλα με την υποστήριξη νέων ερευνητών και ερευνητριών, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες συμμετέχει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ερευνητικών έργων σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα και φορείς.
Digistoryteller - Προσφυγική Αττική
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τους φορείς ΚΕΑΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες), Διάδρασις ΙΚΕ, Time Heritage και ICI-paper συνεργάζονται στην υλοποίηση του έργου “Ψηφιακός αφηγητής: Προσφυγική Αττική” (Digistoryteller), στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνέργειες Έρευνας και Καινοτομίας» της Περιφέρειας Αττικής.
Το έργο αφορά τη δημιουργία μιας πλατφόρμας βιωματικών αφηγήσεων ιδιαίτερα σε γειτονιές, δήμους και περιοχές της Αττικής που αναπτύχθηκαν σε σχέση με την έλευση των προσφύγων το 1922. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, προβλέπεται ένας ψηφιακός ξεναγός (εφαρμογή για κινητές συσκευές) στις προσφυγικές γειτονιές της Αττικής που θα βασίζεται σε αφηγήσεις, μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφίες και ηχητικά ή ηχογραφημένα ντοκουμέντα. Συμπληρωματικά, στην ιστοσελίδα του έργου θα παρουσιάζονται θεματικές διαδρομές που θα συμπληρώνουν τους περιπάτους και θα συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό έργο (για τους νεότερους κατοίκους). Το έργο επιπλέον θα προσφέρει τη δυνατότητα πληθοπορισμού (crowdsourcing) έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να εμπλουτίζεται με υλικό και πληροφορίες των ίδιων των κατοίκων.
Καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990 ως τα χρόνια της κρίσης - Online αποθετήριο
Η έρευνα για την «Καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα από το 1990 έως τα χρόνια της κρίσης» ξεκίνησε το 2019 από την Ελπίδα Ρίκου και την Κατερίνα Κωνσταντίνου με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στο πλαίσιο των ετήσιων προσκλήσεων για χρηματοδότηση ερευνών σε μεταδιδακτορικό επίπεδο.
Η έρευνα έχει ως σκοπό να καταγράψει τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την καλλιτεχνική έρευνα στην Ελλάδα και να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που το νέο αυτό πεδίο αντιμετωπίζει. Συνεπώς, αυτή η επίκαιρη έρευνα φιλοδοξεί να καταγράψει το κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο παραμένει ως σήμερα ελλιπώς καταγεγραμμένο και υποτυπωδώς αναλυμένο. Με αυτό το σκεπτικό, η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε μια ιστοσελίδα-αποθετήριο στο οποίο παρουσιάζεται το υλικό που παράγεται ή συλλέγεται στο πλαίσιο της έρευνας. Από το 2019 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και καταχωρηθεί στο αποθετήριο καλλιτεχνικές διαλέξεις, που συνοδεύονται από τεκμηριωτικό υλικό γύρω από έργα καλλιτεχνικής έρευνας και πληροφορίες για τους δημιουργούς.
Συνολικά, έχουν λάβει χώρα τρεις κύκλοι καλλιτεχνικών διαλέξεων:
α/ Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων υλοποιήθηκε το 2019 με την υποστήριξη του ΚΕΑΕ και σε συνεργασία με το TWIXTlab και αφορούσε την καλλιτεχνική έρευνα στις εικαστικές τέχνες.
β/ Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων αφορούσε την καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του χορού και διοργανώθηκε από το TWIXTlab, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, σε επιμέλεια της Στεριανής Τσιτζιλώνη. Η σειρά των διαλέξεων πραγματοποιήθηκε ψηφιακά, με την τεχνική υποστήριξη του ΚΕΑΕ.
γ/ Ο τρίτος κύκλος διαλέξεων είχε ως θέμα την καλλιτεχνική έρευνα στο πεδίο του ήχου, κι έγινε σε επιμέλεια της Δανάης Στεφάνου.