Research Centre for the Humanities (RCH)
Research Centre for the Humanities (RCH)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Επιμορφωτικά σεμινάρια

Στο πλαίσιο του θεσμού του Ακαδημαϊκού Συνεργάτη, το ΚΕΑΕ διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια ενημέρωσης και στήριξης των Fellows.

 

Για το 2023:

Τα δύο Σεμινάρια αφορούσαν ειδικά το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1. Το πρώτο Επιμορφωτικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 με εισηγήτρια την Δρ. Άννα Παπαέτη, ερευνήτρια του ΚΕΑΕ το έτος 2017 και σταθερή συνεργάτρια του Κέντρου. Η Άννα Παπαέτη παρουσίασε τη διαδικασία της αίτησης στο Marie Curie, δίνοντας χρήσιμες πρακτικές οδηγίες και συμβουλές.

2. Το δεύτερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2023 με εισηγητή τον Δρ. Στέλιο Λεκάκη, επίσης ερευνητή του ΚΕΑΕ το έτος 2019 και σταθερό συνοδοιπόρο στις ακαδημαϊκές δράσεις του Κέντρου. Ο Στέλιος Λεκάκης, με την ιδιότητά του ως αξιολογητής αιτήσεων για μεταδιδακτορική έρευνα Marie Curie, μίλησε επίσης για αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζοντας, ωστόσο, την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή τη διαδικασία της αξιολόγησης (τις οδηγίες της ΕΕ που ακολουθούν οι αξιολογητές, τί προσέχουν, τί βαρύνει περισσότερο στην κρίση τους και άλλα παρόμοια).

 

3. Στο ίδιο πλαίσιο της επιμόρφωσης, οι Ακαδημαϊκοί Συνεργάτες του ΚΕΑΕ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ακόμα επιμορφωτικό σεμινάριο, αυτή τη φορά για τα ERC grants, προσκεκλημένοι από την Δρ. Άννα Παπαέτη στο πλαίσιο του ERC Consolidator Grant με τίτλο MUTE – Soundscapes of Trauma, του οποίου η ίδια είναι επικεφαλής.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2023 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, φορέα υποδοχής του ERC CoG MUTE, και οι Fellows του ΚΕΑΕ παρακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους του ERC Executive Agency, του PRAXI Network και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ.


Αντίστοιχα, το 2024, διοργανώθηκαν τα εξής Επιμορφωτικά Σεμινάρια:

1. Το πρώτο Επιμορφωτικό Σεμινάριο έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου 2024. Η Ozkan Dilek, ακαδημαϊκή συνεργάτιδα του ΚΕΑΕ για το 2023, παρουσίασε τη διαδικασία της αίτησης στο πρόγραμμα Marie Skłodowska-Curie Actions, αντλώντας από τη δική της εμπειρία της αίτησης και τροφοδοτώντας τους νέους fellows με χρήσιμες συμβουλές.

2. Το δεύτερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο έγινε στις 20 Μαΐου 2024. Ο Δρ. Στέλιος Λεκάκης, ερευνητής του ΚΕΑΕ το έτος 2019 και σταθερός συνεργάτης του Κέντρου, όπως και την προηγούμενη χρονιά, αξιοποίησε την ιδιότητά του ως αξιολογητής αιτήσεων για μεταδιδακτορική έρευνα Marie Curie, παρουσιάζοντας τη διαδικασία της αίτησης από την πλευρά της αξιολόγησης.

3. Το τρίτο Επιμορφωτικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2024 από την Δρ. Άννα Παπαέτη, ερευνήτρια του ΚΕΑΕ το έτος 2017 και σταθερή συνεργάτρια του Κέντρου, και περιελάμβανε μια εκτενή παρουσίαση της διαδικασίας της αίτησης για το πρόγραμμα ERC Grants.

4. Οι fellows είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήριο (workshop) «Supporting your Research with the ERC – ERC information session», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 21 Ιουνίου 2024, με εισηγήτριες και εισηγητές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για το 2024 του European Architectural History Network.