ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821
Ερευνητικό Πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο»
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Το 1821 και ο κόσμος, μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Άντας Διάλλα, Καθηγήτριας Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ και Προέδρου του Δ.Σ. του ΚΕΑΕ, με τίτλο Η Ρωσική Αυτοκρατορία και ο ελληνικός κόσμος (2023, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) και του Μαουρίτσιο Ιζαμπέλλα, Καθηγητή Ιστορίας στο Queen Mary University of London, με τίτλο Southern Europe in the Age of Revolutions (2023, Princeton University Press).
Με αφορμή τα δύο βιβλία συζήτησαν οι συγγραφείς, καθώς και ο Γιάννης Κοτσώνης, Καθηγητής Ιστορίας στο New York University, o Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και η Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (KEAE) και τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Διαβάστε περισσότερο και δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ.
Στις 4-6 Μαΐου 2023 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του ερευνητικού προγράμματος “Παρατηρητήριο 1821”.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, η έννοια του αρχείου ήταν άμεσα συναρτημένη από τον χώρο στον οποίο αυτό φυλασσόταν: αίθουσες, ράφια, αποθηκευτικά κουτιά και φάκελοι, είναι αυτά που πρώτα έρχονταν στο νου μας. Η ψηφιακή συνθήκη μας προκαλεί να σκεφτούμε νέους τρόπους με τους οποίους συγκροτούμε πλέον αρχεία, πολλές φορές και χωρίς να το συνειδητοποιούμε: καθημερινά, μέσα από τους υπολογιστές και τις κινητές μας συσκευές, οργανώνουμε αρχεία μηνυμάτων, φωτογραφιών, των ψηφιακών μας βιβλίων. Με τι κριτήρια, λοιπόν, συγκροτεί κανείς σήμερα ένα ιστορικό αρχείο ώστε να περιλάβει πρωτότυπα τεκμήρια από το ιστορικό γεγονός που μνημονεύει, αλλά και πολλά άλλα; Με ποιον τρόπο “ξεφυλλίζει” ένας μη-ειδικός και πώς ψάχνει ένας ερευνητής; Τι αναγνώσεις επιτρέπει αυτή η διάδραση τεκμηρίων διαφορετικής φύσης; Πώς δια-μοιράζεται η εμπειρία της “επίσκεψης”;
Με αφορμή το ερευνητικό έργο «Ψηφιακό Αρχείο 1821» και την ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη η Άντα Διάλλα (επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος) και ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, (εικαστική επιμέλεια πλατφόρμας και έκθεσης) συζητούν σχετικά με τους αναπάντεχους τρόπους που η τέχνη και η επιστήμη αλληλεπιδρούν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος που αφορά την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση: πώς σχεδιάζουμε ένα χώρο για την ιστορική μνήμη το 2021, ποιος είναι ο ρόλος της διεπιστημονικότητας σε αυτές τις διερευνήσεις, και πώς διαχειριζόμαστε σήμερα την ένταση μεταξύ υλικού και ψηφιακού χώρου, που καθίσταται ολοένα πιο φορτισμένη στην εποχή που διανύουμε;
Για να δείτε τη συζήτηση, πατήστε εδώ.
Η έκθεση του “Ψηφιακού Αρχείου 1821” σε φυσικό χώρο στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια εγκατάσταση που ερμηνεύει χωρικά τόσο την ιδέα της αρχειοθέτησης και της ταξινόμησης, όσο και το δυναμικό αφήγημα που προκύπτει από την αποσπασματική προσέγγιση των τεκμηρίων που σχετίζονται με την Επανάσταση.
Για περισσότερα, πατήστε εδώ.
Στις 26 Μαρτίου 2021 η επιστημονική επιτροπή του Ψηφιακού Αρχείου 1821 πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση του έργου και την έναρξη της ομώνυμης έκθεσης, που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.
Για περισσότερα, πατήστε εδώ.
Το Ψηφιακό Αρχείο 1821 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας της Κέρκυρας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Στην παρουσίαση συζήτησαν σχετικά με το Αρχείο τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής: Άντα Διάλλα, Ιουλία Πεντάζου, Γιώργος Καλαούζης, Δέσποινα Βαλατσού, Ελένη Σταμπόγλη και Αλέξανδρος Ψυχούλης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.
Πρόγραμμα της σειράς:
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο της σειράς εδώ.
Πρόγραμμα Συνεδρίου (PDF)
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και το Βερολίνο.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας, εδώ
Ειδοποιήσεις